PROBLEM SA VODENIM KAMENCEM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U većem dijelu Hrvatske, u područjima s tvrdom vodom, kamenac uzrokuje povećane troškove energije, financijske gubitke prilikom oštećenja vodovodnih instalacija prilikom kalcifikacije, troškove čišćenje naslaga kamenca i povećanu potrošnju vode.

 1mm naslaga kamenca na bojleru može smanjiti njegovu efikasnost za 10%.

Najčešće ni ne znamo kakve je kvaliteta i tvrdoća vode koju upotrebljavamo. Vodeni kamenac izaziva oštećenje slavina, začepljenje tuševa i taloži se na glatkim površinama sanitarija. Iako je vidljiv, talog kamenca na površinama umivaonika je isključivo estetski problem, dok je kod električnih grijača bojlera ozbiljan tehnički problem jer ga je teže ukloniti i košta više. Umjesto upotrebe kemikalija koje dodatno oštećuju instalacije i kanalizaciju, danas se instalacije i uređaji mogu jeftino zaštititi a trošak nije veći od jednog - dva temeljta servisa. Ugradnjom perlatora na slavinama smanjuje se potrošnja tople i manje količine vode.

 

Vodeni kamenac najveći je neprijatelj svake slavine, a najveći neprijatelj kamenca je OCAT!

Potrebno je svaki dio slavine obložen kamencom staviti u ocat da ga očisti. Sredstva za čišćenje koja sadrže solnu kiselinu ili abrazivna sredstva (npr. sredstvo za čišćenje zahodske školjke) mogu oštetiti armaturu. Perlator je mjesto gdje se skuplja najviše kamenca, te ako na njemu postoji plastična mrežica on će samim time i duže trajati. Bez obzira na sve, potrebno ga je zamijeniti jednom u dvije godine.